Poutač

I v Rousínově se dá najít dobré řeznictví

Téměř před rokem jsem si v článku Proč krachují malí obchodníci? Často kvůli vlastní tuposti stěžoval na úroveň řeznictví v Rousínově:

V prvním z nich jsem poprosil o nakrájení 10 deka slaninky. Plátky totiž doma z takového malého kousku neuděláte, kdybyste se na hlavu stavěli. Prodavačka odmítla použít kráječ. Požádal jsem tedy, zda by to šlo nožem. Kyselý obličej mi měl být varováním. Šokovaně jsem přihlížel, jak paní ze špalíku upižlala 1 kus o šířce cca půl centimetru a chystá se na další. Chvilku jsem s otevřenou pusou nevěřícně zíral, pak jsem řekl, že to stačí a odnášel si přibližně polovinu množství, pro které jsem přišel.

Ve druhém jsem chtěl 40 deka kuřecích prsíček. Řeznice je vzala, kydla rovnou na váhu a pak do igelitového sáčku. Váhu setřela hnusným suchým hadrem. Doma jsem dal vařit rýži a začal omývat prsíčka. Přes nos mě praštil neuvěřitelný smrad. Nezbylo než maso vyhodit, bylo zkažené.


Třetí do party

Další řeznictví jsem nezmínil. Při mých návštěvách to tam vypadalo jako u snědeného krámu, téměř nikdy jsem si nevybral. Zavírají totiž už v 16:30 a já chodil pozdě.

Polepšil jsem se. Přicházím už před 14:00.

Skvělé produkty vlastní výroby a maso

Odměnou jsou mi perfektní klobásky, trampská cigára a uzená masa. Vepřové i hovězí nabízejí v širokém sortimentu, na všem je vidět naprostá čerstvost.

Onehdy jsem si tam koupil s trochou obav zamraženou panenku, nemám příliš důvěry v poctivost tohoto způsobu uchovávání masa v obchodech. Bál jsem se zbytečně.

Profesionální obsluha

Bez jakýchkoli připomínek nebo útrpných pohledů vykostí i nakrájejí, co zákazník chce.

Stalo se mi, že jsem měl plnou kapsu drobných. Nechtěl jsem rozměňovat, jen se zbavit se kovu. Požádal jsem paní, aby mi nakrájela za 30,- vepřového a za 40,- hovězího. Výsledek? Obojí zlehka přestřelila, ale platil jsem rovných 72 korun.

Kde v Rousínově řeznictví najdete

Půjdete-li od autobusového nádraží, je hned na začátku Sušilova náměstí vlevo:
Řeznictví Rousínov
Zdroj: Mapy.cz

Doufám, že nepodlehnou obchodnímu řetězci

Před časem otevřeli v Rousínově nový Penny Market s vlastním řeznictvím. Nebyl jsem tam, ale nepředpokládám nic jiného než u jiných poboček tohoto řetězce, tj. standardizovanou nudu nejasného původu.

Na první pohled je v malém krámku stejně zákazníků jako dřív. Snad jsou i tržby obdobné. A snad to tak zůstane. Držím palce.

Kam dál?
Škrob: Potravináři milovaná vysokokalorická náhražka

Štítky: ,

Písničky z YouTube: 5x zábavová skupina Brutus

Brutus je kovanou zábavovou skupinou, jde v podstatě o krále tohoto žánru. Na rozdíl od konkurentů, kteří většinou hrají cizí repertoár podle přání opilého davu, Brutus prorazil s vlastní tvorbou. Mnohé písničky už téměř zlidověly. Na YouTube je to s obrazovými záznamy špatné, vypomůže film Indiánské léto, jinak se musíme smířit s pouhou muzikou.

Brutus: Půjdeme spolu do nebe


Brutus: První polibek


Brutus: Somráci


Brutus: Hospody, hospody a restaurace


Brutus: Opijem se


Kam dál?
Videoklipy: 7x Visací zámek z YouTube

Štítky: ,

Kolik dává ČT tento týden v hlavním vysílacím čase filmů?

Pokud milovníci filmů před začátkem digitalizace doufali, že jim nastanou zlaté časy, musí být hodně zklamáni. Komerční televize točí reprízy prověřených snímků z minulosti a lebedí si v zahraničním škváru. K dobru jim můžeme přičíst snad jen velké hollywoodské trháky, kterými nešetří.

Veřejnoprávní Česká televize se snaží za každou cenu dodržet rozpočet a zároveň ufinancovat tvorbu sobě nakloněných umělců.

Zápas ČT s reklamou

Česká televize se nachází ve zvláštní situaci. Na svém nejsledovanějším prvním kanálu nesmí vysílat reklamu. Vypomáhá si různými formami teleshoppingu a prapodivnými jakoby výukovými programy, jež jsou sponzorovány velkými firmami (např. o výhodách bankovních produktů).

ČT nesmí přerušovat filmy (na rozdíl od hokeje) komerčními přestávkami. Protože jsou celovečerní snímky moc dlouhé, z artové Dvojky v hlavním vysílacím čase zmizely.

Kolik vysílá od 20:00 Česká televize filmů

Na ČT2 žádný.

ČT1 dává v úterý poměrně zdařilé Děti noci, na CSFD tomuto snímku s pouhými 53 procenty křivdí. V pátek pak uvádí stejně hodnocenou (já ji neviděl) pohádku Královský slib. Neděle je ve znamení velkofilmu Lidice (na vině je výročí, Jednička obvykle v tomto čase vysílá nějaké své původní perly).

Co ještě začíná před 21:00

Na ČT1 jen podprůměrná americká produkce Kauza CIA (sobota).

Dvojka je trošičku dajnější. Vysílá v rámci cyklu Velikáni filmu... Alain Resnais snímky Loni v Marienbadu (pondělí od 20:50, na CSFD 80 %) a Stavisky (pátek 20:55, dle CSFD 63 %).

Suma sumárum

Podobně jako dnes jsem zde lkal před delším časem. Od té doby se nic moc nezměnilo, krom toho, že vytrvale klesá podíl těch největších hráčů. Z koláče sledovanosti jim ukusují menší stanice, ale všichni se perou pouze o diváky, kteří chtějí povrchní zábavu.

ČT na filmové fanoušky také kašle. Včetně výjimečně úváděných Lidic jsem napočítal 3 dobré filmy (Děti noci jsou reprízovány, další 2 snímky jsou postarší).

Snad se dočkám lepších časů dřív, než přestanu televizi (krom přímých přenosů) sledovat. Mám to médium rád...

Kam dál?
Jan Kraus nebo Karel Šíp: Kdo je lepší

Štítky:

Jak dobře jíst za pár korun - 7 rad, 4 recepty

Český národ je dokonale oblbnut mýtem, dle kterého je dobré jídlo drahé a chce-li člověk ušetřit, musí kupovat jen ty nejhorší sračky. V tomto článku bych Vás chtěl přesvědčit o tom, že pokud začnete používat při nákupech a manipulaci s potravinami zdravý rozum, opravdu si pošušňáte za pár korun.

Jakých zásad se musíte držet?

1) Obří zásoby vedou k plýtvání

Pokud bankovky spálíte, alespoň se ohřejete u ohníčku. Vyhazujete-li jídlo, používáte své peníze daleko horším způsobem, nemáte z nich lautr nic. Racionalizujte tok zásob, pořizujte potraviny s konkrétním záměrem. Zběsilé nákupy bez rozmyslu končí chaosem v ledničce. Chaos v ledničce = nevím, co mám = nesleduju data trvanlivosti = jídlo končí v koši.

2) Bez kvalitního tuku to nejde

Tuk je nositelem chuti, hnusný olej nebo margarín místo másla dokáže spolehlivě zkazit i tu největší laskominu. Na celkové ceně jídla se tuk obvykle podílí v řádech jednotek procent. Pokud si opatříte například litr slunečnicového Vegetolu za 60 korun a na smažení použijete malého panáka oleje (neděláte-li zrovna řízky, jde o množství více než dostatečné) prodraží to Váš oběd oproti neznačkovému shitu o 1 korunu.

3) Příloha je základ

Základem dobrého a levného stravování jsou přílohy. Určitě víte z vlastní zkušenosti, že si lze debužírovat třeba na chlebu nebo obyčejných bramborách, jedná-li se o pěkně vypečený chleba a dobré brambory. Tak na to myslete.

4) Vařte jednoduše

Skutečně není nezbytné kombinovat v každém jídle co možná nejvíc součástí. Výsledkem podobných pokusů bývá šílený tanec chutí, který zabíjí přednosti za draho nakoupených ingrediencí.

5) Kupujte menší gramáže

Věřte mi, že Vám nijak neublíží, pokud snížíte množství konzumovaných salámů, šunek, sýrů, masa atd. o třetinu. Utrácejte ty samé peníze za menší gramáže lepšího jídla.

6) Kouzelné doplňky

Pepř v mlýnku, omáčka z (nefalšovaných) chilli papriček, pravá dijonská hořčice... Ve výčtu doplňků, které mohou udělat z nudného oběda skvělý zážitek, bych mohl pokračovat téměř do nekonečna. Jednu porci prodraží o desítky haléřů.

7) Vykašlete se na konzervy

O většině z nich se dá říct: za spoustu peněz málo muziky.

Recepty + kalkulace ceny jídel

Nejde mi o vysokou gastronomii. Chci jen na příkladech velmi jednoduchých jídel ukázat, kolik za ně zaplatíte. Ceny jsou kalkulovány pro 2 osoby.

Čínské nudle na cibulce

Silnější čínské nudle (10,-) dáte vařit. Mezi tím osmahnete na dobrém oleji (1,50) cibulku (2,-). Přidáte hotové nudle, sójovku (0,50) a chilli omáčku (0,50). Ještě chvilku posmažíte.

Cena: 14,50

Chleba se šunkou a dijonskou hořčicí

4 krajíce chleba (8,-), 15 deka vepřové šunky (26,-), máslo (2,-), dijonská hořčice (1,-).

Cena: 37,-

Hovězí na pepři s rýží

Na oleji (1,50) osmahnete 2 cibule (4,-), přidáte 20 deka hovězího (34,-) nakrájeného na kostičky, sůl, pepř obyčejný i z mlýnku (1,-). Podlijete a dusíte, dokud se kousky cibulky nerozvaří na omáčku. Doplníte 1 sáčkem rýže (6,-).

Cena: 46,50

Omeleta s pepřem potřená dijonskou hořčicí

4 krajíce chleba (8,-), 4 vajíčka (20,-), olej (1,50), pepř z mlýnku (0,50), dijonská hořčice (1,-), sůl.

Cena: 31,-

Za kolik se dá takto jíst celý měsíc

Pokud by dva lidé jedli obdobným způsobem a nestravovali se nikde jinde, kolik zaplatí během měsíce za obědy a večeře?

Průměrná cena 1 jídla pro oba je 32,25 Kč.
2 jídla/den = 64,50 Kč
30 dní x 62,50 = 1935,-
Tj. 967,50 Kč na osobu/měsíc

Zdá se Vám to moc?

Související text:
Proč Češi milují hnusné jídlo

Štítky: , ,

Vladimír Lachout: Přes jazzové koncerty až k Billu Clintonovi

Pětadvacetiletý manažer a producent Vladimír Lachout z malého městečka Buchlovice se před pár lety profesionálně pustil do hudební branže a během krátké doby stihl být u spousty zajímavých akcí. Mnoho z nich přímo pořádal nebo na nich přinejmenším vystupovali umělci, které zastupuje. Po studiu působil v managementu hradu Karlštejn, stal se členem Správy hradu a ve funkci PR manažera se staral o marketing a reklamu nejznámější české památky. Produkoval zde i koncerty.

Jazz Agency - Vladimír LachoutDnes se věnuje své hudební agentuře Jazz Agency, která zastupuje špičkové nejen tuzemské muzikanty. Spolupracuje se stovkou předních hudebních osobností naší scény. Exkluzivně zabezpečuje organizaci koncertů nejvýraznějšího českého jazzmana Štěpána Markoviče. Zajišťuje také pěvecká vystoupení herečky a šansoniérky Chantal Poullain. V loňském roce připravoval hudební festival Jazz na Karlštejně nebo také Podzimní jazzový večer u Karla Rodena. S jazzmanem Štěpánem Markovičem už prošel řadou významných událostí: "Nemůžu říct, která akce nebo koncert pro mě byl nejtěžší nebo nejsložitější. Těším se na každej z nich. Každá akce přináší nové zážitky, nové kontakty... Se Štěpánem jsem poznal řadu muzikantů, kteří za sebou mají hromadu kvalitní práce. K takovým lidem já přirozeně s pokorou vzhlížím. Kdyby pro mě nebyli ti muzikanti hvězdami, nemohl bych je přece zastupovat."

Štěpán Markovič má v současné době téměř desítku různých koncertních projektů. Vedle klasicky jazzových formací se věnuje i spojování hudebních žánrů – Markovič Gipsy Groove (funky/jazz) s jádrem slavné funky soul kapely Gulo Čar. Nečekaným projektem je punk jazzová formace Airshift. "Airshift vznikl v hlavě Štěpána Markoviče a bubenické legendy George Hrubeše. Kapelu doplňuje zvukařská kapacita Milan Cimfe, který hraje na basu, a Ladislav Richter z Gulo Čar na kytaru." V původní sestavě se při speciálních akcích objeví i zakladatel slavných Living Colour Doug Wimbish či Skip McDonald.

Velký zájem veřejnosti o informace vzbudil i koncert pro Billa Clintona, který Vladimír Lachout produkčně připravoval pro pořadatele. Vystoupení Štěpána Markoviče s kapelou se uskutečnilo ve Španělském sále (Hrad 24. 05. 2012) při příležitosti plynárenského summitu. "Byl to obrovský zážitek. Bill Clinton seděl v křesle přímo na našem pódiu během celého koncertu. Byl z toho vystoupení doslova dojatý a vím, že to byla i ta největší odměna pro muzikanty. Pořadatelé i tým kolem Clintona byl naprosto profesionální. A kapela předvedla dechberoucí vystoupení."

Před půl rokem musel být do stejného sálu z důvodu velkého zájmu o místa přesunut i koncert Štěpána Markoviče s jazzmanem Laco Deczim. "Tehdy nám pan prezident Klaus pokřtil desku Markovič Gulo Čar Rhytm. Pak měl Štěpán další křest nové desky na Hradě hned posledního února 2012 a teď jsme ve Španělském sále hráli pro Billa Clintona."

Vladimír Lachout má jako manager muzikantů na starost různé záležitosti: "Nezasahuju muzikantům do jejich tvorby. Mou prací je v podstatě vše ostatní kromě muziky: administrativní práce, schůzky, jednání o podmínkách koncertů, časové harmonogramy muzikantů a akcí, mediální zastoupení..."

Na koncertech spolupracoval například s Lucií Bílou, Vladimírem Mišíkem, Jaroslavem Hutkou, Vlastou Horváthem nebo se slovenskou Amy Winehouse Simonou Sisou Fehérovou. Doprovodná kapela Štěpána Markoviče je vždy složena z jazzových muzikantských es (Tomáš Baroš, Ondřej Štveráček, Majo Ševčik, Ondřej Kabrna, Vít Švec a další).

"Teď nás čeká festival United Islands, kde vystoupí Markovič Gipsy Groove (Praha 22. června). Štěpán Markovič bude koncertovat i s kapelou Agharta Gang (Praha 21. - 22. 6.). Velký jazzový koncert připravujeme na posledního června v Týně nad Vltavou." Lachout nevyvrací ani možnost opakování koncertu na statku nejúspěšnějšího českého herce současnosti Karla Rodena. Více informací najdete na stránkách Jazz Agency.

(PR článek)

Je restaurace soukromý nebo veřejný prostor?

Poslední dobou se vedou plamenné diskuse o tom, zda plošně zakázat kouření v restauracích. Majitelé se děsí odlivu zákazníků, štamgasti už teď vymýšlejí finty, jak budoucí omezení obcházet.

Situace připomíná dávné spory, zda má provozovatel hospody povinnost obsloužit každého nebo jestli si může svobodně vybrat, koho ve svém podniku chce a koho ne. Mnohdy se tento rébus vyřešil zřízením tzv. soukromého klubu.

Klíčovou otázkou je: Musíme restauraci považovat za veřejný prostor? Podívejme se na argumenty pro i proti.

Restaurace je soukromý majetek, jeho užívání nesmí nikdo omezovat

Každý se může rozhodnout, koho pozve k sobě domů. Hospoda je soukromým majetkem konkrétní osoby (či osob), není žádný důvod, proč by měla být jejich vlastnická práva zbytečně omezována.

Stát by měl zajistit kontrolu dodržování hygienických předpisů a zamezit šizení zákazníků, jinak by neměl do provozu zasahovat.

Restauratéři na svých tržbách poznají, zda obsluhovat všechny a povolit kouření. Sami pak na základě svobodné volby hostů upraví služby tak, aby byly v souladu tím, co je očekáváno.

Restaurace je veřejný prostor, stát musí zasahovat

Stát má jako jednu ze svých základních funkcí povinnost chránit bezpečí svých obyvatel.

Provozování hospod, kde je zakouřeno, ohrožuje návštěvníky i zaměstnance. Proto je nezbytné učinit opatření směřující k tomu, aby se nevyskytovali v těchto podmínkách.

Svoboda jednotlivce ustupuje do pozadí před obecně prospěšným zájmem. Je to podobné, jako když červená na semaforu omezí volnost pohybu, ale zabrání nehodě.

Jde o obecné principy

Možná Vám přijde, že máme k řešení závažnější problémy než, zda jsou restaurace soukromým či veřejným prostorem.

Ano, tato drobnost životy lidí nijak výrazně neovlivňuje. Ale zavzpomínejte na devadesátá léta a porovnejte množství různých omezení, která nás limitují, s dneškem.

Ono se to nasčítá. Tam se něco zakáže, jinde trochu zreguluje, onde zase upřesní. Brzy můžeme zjistit, že se nám dýchá hůř než před rokem 1989.

Kam dál?
Restaurace Thalie v Brně: Recenze večeře pro dva

Štítky: ,

Zrcadlo.blogspot.com uvádí: Nejoblíbenější písničky z YouTube

Přibližně jednou za měsíc věnujeme na stránkách Zrcadlo.blogspot.com článek písničkám z YouTube. Buď se jedná o konkrétního interpreta (či skupinu) nebo jde o přehled určitého subžánru. Videa vždycky doplníme o krátké povídání. Tyto výběry se těší velké oblibě u našich čtenářů. Proto jsem se rozhodl nabídnout Vám dnes sedmičku nejnavštěvovanějších.

Písničky z pohádek na YouTube

Na stránky s miniseriálem o písničkách z pohádek přišlo více než 30 000 lidí. Najdete tu hity ze Šíleně smutné princezny, Popelky, Zlatovlásky...

Písničky od legendární skupiny Katapult

Kaťáci pořád táhnou. Není co dodat.

Pavel Dobeš - Nejoblíbenější písničky z YouTube

Svérázný Pavel Dobeš v posledních desetiletích nevyprodává velké sály. Možná právě proto je setkávání s ním o tolik příjemnější než v porevolučním období jeho největší slávy.

Písničky z filmových muzikálů

Tento výběr nám bohužel trošku prořídl kvůli sveřepým ochráncům autorských práv, přesto stojí za pozornost.

Janek Ledecký chronologicky

Obdobně dopadl i Janek Ledecký. Marně špekuluju nad tím, jaký finanční prospěch z toho kdo může mít.

Písničky od skupiny Brontosauři z YouTube

Vyhledávání klipů s obrazovou složkou bylo v tomto případě náročnější, zub času zapracoval. Přesto se aspoň v jednom případě zadařilo.

Nejvypečenější písničky z DO-RE-MI na YouTube

Ctitelé přiožralého Pavla Trávníčka i zpěváků z lidu si zaručeně přijdou na své :)

Univerzální song

Na závěr pro Vás mám malý bonus. Jde o důkaz, že na zahrání všech hitů stačí jen 4 akordy:


Kam dál?
Úprava (sjednocení) hlasitosti MP3 pomocí MP3Gain - Návod

Štítky: , ,